Minimalistische loft aan de Amsterdamse grachten

Minimalistische loft aan de Amsterdamse grachten

EEN HUIS DAT DE SCHOONHEID VAN DE AMSTERDAMSE BINNENSTAD VERTOLKT EN TEGELIJKERTIJD EEN GEVOEL VAN VRIJHEID UITSTRAALT. MEDE MET DANK AAN: BORA Basic.

 

„Het doel was een modern gebouw met een helder en strak interieur te creëren“, zo verklaart interieurontwerper Willem Benoit het architecturale concept achter de renovatie van een oud grachtenpand in het historische centrum van Amsterdam. Daarin vind je een appartement dat met zijn superrelaxte sfeer een sterk contrast vormt met de drukte buiten vóór de voordeur. Het bakstenen huis aan de Prinsengracht ligt tenslotte in één van de bekendste en populairste wijken van de Nederlandse metropool.

 

Het eindresultaat van de complete renovatie overtuigt over de hele lijn: in combinatie met de weidse raampartijen zorgen de open ruimtes voor een woongevoel vol vrijheid en lichtheid, en in het middelpunt daarvan vind je een sober kookeiland met daarin BORA Basic, een compact designsysteem bestaande uit een kookveld en een ingebouwde afzuiging.

 

De kamerhoge glazen deur, waarvan de glasplaten in een donker ijzeren frame vervat zitten, is net als een portaal naar de woonkamer. De gelijkenis met de ramen rondom is bewust zo gehouden. Dit creëert rust. Wat ook rust creëert, is het uniforme wit op het plafond, de muur en de vloer, dat ook nog eens de ruimtelijkheid van de woonkamer benadrukt. Ook het aanrecht net achter de glazen deur straalt in helder wit. Het oppervlak van de zijwanden en de HI-MACS®-keukenwerkbladen van kunstmatige acrylsteen lijken treffend op de vloer, waardoor het kookeiland naadloos opgaat in het totaalplaatje. 

 

Alles lijkt strakker, gereduceerd tot de essentie. Het woondesign neemt hier even een stapje terug, om de show niet te stelen van het indrukwekkende uitzicht op het unieke straatbeeld van Amsterdam.

 

Meerdere binnenhuisarchitecturale trucjes worden bovengehaald om ervoor te zorgen dat het oog zich volledig kan concentreren op het stedelijke panorama en niet door bijzaken wordt afgeleid. Allereerst de keukenarchitectuur: de keukenmeubelen verdwijnen in de wand en zien eruit als inbouwkasten. Wie dit alles voor het eerst ziet, zou nooit kunnen vermoeden dat er achter de kamerhoge kastdeuren een aanrecht en keukentoestellen schuilgaan. Het eilandachtige keukenblok trekt zo des te meer de aandacht naar zich toe. Het is alsof het volledig vrij staat.

 

Nog een punt: dankzij het BORA Basic kookveldafzuigsysteem ziet het aanrecht er niet uit als een keuken, maar meer als een ontvangsttafel voor gasten – ideaal om met een drankje in de hand van het uitzicht te genieten.

 

“HET DOEL WAS EEN MODERN GEBOUW MET EEN HELDER EN STRAK INTERIEUR TE CREËREN.” - WILLEM BENIOT

 

De kookveldafzuiging zuigt kook- en braaddampen naar beneden af. Daardoor blijft het plafond vrij, zodat je zowel het uitzicht uit de ramen als het zicht op het originele houten balkenplafond behoudt. Nog zo'n belangrijk element voor Willem Benoit. Want traditionele bouwmaterialen zoals hout en ijzer vind je overal in het interieur terug – uit „respect voor de oorspronkelijke architecturale elementen“, beklemtoont Benoit.

Met de renovatie van dit oude appartement is zijn visie van een helder en licht huis in een unieke omgeving werkelijkheid geworden.

Binnenhuisarchitectenbureau: Studio Benoit

BORA Systeem: BORA Basic

Foto's: Footoo

 

VERWANTE LINKS

Lees meer over BORA Basic

BORA INSIDE

BORA INSIDE