EEN LUXUEUZE KEUKEN IN EEN HISTORISCH RIJKE SFEER

EEN LUXUEUZE KEUKEN IN EEN HISTORISCH RIJKE SFEER

IN EEN HOUTEN HUIS AAN HET STRAND VAN SYDNEY KWAM EEN STUKJE AUSTRALISCHE GESCHIEDENIS TEVOORSCHIJN VANONDER ENKELE VERFLAGEN UIT EERDERE RENOVATIES. SAMEN MET EEN MODERNE AANBOUW RESULTEERDE DIT IN EEN UNIEK BOUWENSEMBLE. IN HET CENTRUM: EEN LUXUEUZE EN GEHEEL OPEN KEUKEN.

De naam BORA is intussen een begrip geworden bij architecten en keukenontwerpers over de hele wereld. Zelfs ‘aan de andere kant van de wereld’ vind je de kookveldafzuigsystemen terug in keukens die design hoog in het vaandel dragen. Zo ook in dit huis in het Australische Manly, dat een bijzondere, bijna 100 jaar oude geschiedenis heeft. Het huis werd gebouwd rond 1900 als een twee-onder-een-kapwoning door de broers Sly, twee vissers die worden beschouwd als de absolute pioniers van de Australische Life Saving-beweging. Vanuit hun hutten bij het strand probeerden ze regelmatig te voorkomen dat mensen in zee verdronken. Later ontwikkelde zich hieruit de grootste vrijwilligersorganisatie van het land: Surf Life Saving Australia (SLSA). Iedereen in Australië kent natuurlijk de redders met hun roodgele badkleding. De twee onopvallende, met hout beklede huizen worden daarom beschouwd als de bakermat van de Australische strandcultuur. Toen de twee huidige eigenaars van de huisjes besloten om de gebouwen na tal van vorige eigenaars en verbouwingen te renoveren en een eigentijdse leefomgeving te creëren, moest dit gegeven absoluut bewaard blijven.

De ontwerpers van Archisoul Architects voerden het herontwerp en de restauratie uit voor de twee opdrachtgevers, die de renovatie van het ensemble dan wel als één project begonnen, maar er toch heel andere ontwerpideeën en woonwensen op nahielden. Zo ontstonden er twee verschillende huizen met één gemeenschappelijke historische gevel aan de straatkant. In tegenstelling tot het bestaande pand kreeg één van de gebouwen een zeer moderne, kubusvormige aanbouw met royale glaspartijen naar de tuin en het aangrenzende gebouw toe. Achter de glazen zijgevel op de begane grond bevindt zich het hart van het interieur: een luxueuze, strak ontworpen keuken met aan de ene kant het eetgedeelte en aan de andere kant de woonruimte eromheen. 

Vanuit de keuken heb je een nagenoeg volledig open zicht: op het groen buiten door de glazen gevels, op de bovenste verdieping door het glazen plafond, dat de vloer vormt van de werkkamer boven, en natuurlijk ook op de open, aangrenzende woongedeelten. Het langwerpige, witte en aan de geometrie van het gebouw aangepaste kookeiland fungeert als middelpunt van en schakel tussen de verschillende woonzones. In het centrum ervan: een BORA Classic kookveld met ingebouwde kookveldafzuiging, waarvan het minimalistische design naadloos in het glanzende werkblad opgaat. 

Dankzij het duidelijk gestructureerde interieur zonder franjes slaagden de ontwerpers erin om, ondanks de beperkte ruimte, een lichte en open sfeer te creëren – niet in het minst ook omdat ze kozen voor een BORA kookveldafzuiging. Een traditionele afzuigkap die van het plafond naar beneden hangt, zou het zicht en de symmetrie van de open ruimte alleen maar verstoord hebben. In de stijlvolle en luxueuze keuken kun je gepassioneerd en met vrij zicht rondom koken, zonder dat kook- en braadgeuren zich door het hele huis verspreiden. Bovendien is de BORA afzuiging ook zeer stil, zodat de kok probleemloos aan het gesprek kan deelnemen en misschien zelfs de interessante geschiedenis van het historische huis aan de kust kan vertellen.

Architectenbureau: Archisoul Architects, www.archisoul.com.au

BORA systeem: Classic

Foto’s: Tom Ferguson

BORA INSIDE

BORA INSIDE