VAN SOBER KANTOOR NAAR STIJLVOL KOOKPARADIJS

VAN SOBER KANTOOR NAAR STIJLVOL KOOKPARADIJS

DE COMPLETE RENOVATIE VAN EEN STADSWONING IN EDINBURGH, VOORHEEN GEBRUIKT ALS COMMERCIEEL PAND, TOVERT DIT HUIS OM TOT EEN LIEFDEVOL INGERICHTE GEZINSWONING, MET DAARIN EEN KEUKEN DIE HET VERLEDEN EN HEDEN ELEGANT MET ELKAAR COMBINEERT.

New Town in de Schotse hoofdstad Edinburgh is helemaal niet zo nieuw als de naam doet vermoeden. De wijk werd al in de 18e eeuw op de tekentafel ontworpen en vervolgens gebouwd om extra woonruimte te creëren en zo een oplossing te vinden voor de overbevolkte middeleeuwse oude stad, de Old Town. Tot op de dag van vandaag is de wijk erg homogeen, met boulevards en gebouwen die bijna uitsluitend in Georgiaanse stijl zijn gebouwd. Sinds 1995 is het hele gebied UNESCO-werelderfgoed. Eén van de mooiste van die historische en beschermde New Town-woningen heeft nu een nieuw interieur gekregen: de eigenaar liet de voormalige kantoren ombouwen tot een elegante, meerdere verdiepingen tellende stadswoning.

Het hart van het vernieuwde interieur is de uitzonderlijke woonkeuken, die ontworpen werd door binnenhuisarchitectenbureau Peden & Pringle uit Edinburgh. Het historische kader stelde de keukenontwerpers voor heel wat uitdagingen, maar de oplossing die ze hiervoor vonden, geeft het design net dat tikje extra. Zo vond de opdrachtgever het bijvoorbeeld belangrijk dat de structurele kenmerken werden weerspiegeld in het keukenmeubilair. Het centraal geplaatste kookeiland volgt dus de contouren van de ruimte, legt ontwerper Adam Peden uit: „Het gebogen uiteinde van het kookeiland bootst de kromming van de wand en het plafond na. Bovendien wijst het gebogen uiteinde precies naar het midden van het hoge buitenraam, terwijl de andere kant centraal ten opzichte van de glazen binnenwand werd geplaatst.“ Zo krijg je een tweedelig kookeiland, met in het midden het BORA kookveld, dat zich op zijn beurt precies tegenover de marmeren open haard bevindt en zo in het werkblad werd geplaatst. 

Tweede grote designuitdaging: doordat het gebouw beschermd was, mochten er geen wijzigingen worden aangebracht aan de historische open haard en het sierstucplafond. Een klassieke afzuigkap van bovenaf was dus uitgesloten. „De klant wilde bovendien een afzuiging met luchtafvoer en daarom was een BORA kookveld de voor de hand liggende keuze“, legt Adam Peden uit. De kookveldafzuiging in het gebruikte BORA Basic systeem zuigt kookdampen en geurtjes effectief naar beneden af en leidt ze via een kanaalsysteem naar buiten. De nieuwe keuken in dit historische gebouw is niet alleen visueel, maar ook technisch klaar voor de 21e eeuw. Waar vroeger mensen werkten, wordt nu stijlvol gekookt en geleefd.

Binnenhuisarchitectenbureau: Peden & Pringle, www.pedenandpringle.com 

Architectenbureau: Lorn Macneal Architects, www.lornmacneal.co.uk 

BORA systeem: BORA Basic, oppervlakte-inductiekookveld met kookveldafzuiging

Foto’s: Susie Lowe

BORA INSIDE

BORA INSIDE